کد مطلب:1516 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:302

نماز قضا


1379- كـسی كه نماز یومیه خود را در وقت آن نخوانده باید قضای آن را بجا آورد , اگر چه در تمام وقت نماز خواب مانده یا به واسطه مستی نماز نخوانده باشد , و همچنین است هر نماز واجب دیگری كه آن را در وقـتـش نخواند , حتی - بنابر احتیاط لازم - نمازی را كه در وقت معینی به نذر بر او واجب شده ولی نماز عـید فطر و قربان قضا ندارد , و همچنین نمازهایی را كه زن در حال حیض یا نفاس نخوانده قضا ندارد چه نمازهای یومیه باشد چه غیر آن .



1380- اگر بعد از وقت نماز بفهمد نمازی را كه خوانده باطل بوده باید قضای آن را بخواند.



1381- كسی كه نماز قضا دارد , باید در خواندن آن كوتاهی نكند , ولی واجب نیست فورا آن را بجا آورد.



1382- كسی كه نماز قضا دارد می تواند نماز مستحبی بخواند.



1383- اگـر انـسـان احتمال دهد كه نماز قضایی دارد یا نمازهایی را كه خوانده صحیح نبوده , مستحب است احتیاطا قضای آنها را بجا آورد.



1384- در قضای نمازهای یومیه ترتیب لازم نیست - مگر در نمازهایی كه در ادای آنها ترتیب هست , مثل نماز ظهر و عصر یا مغرب و عشا از یك روز - اگر چه بهتر در غیر آنها نیز مراعات ترتیب است .



1385- اگـر بـخواهد قضای چند نماز غیر یومیه مانند نماز آیات را بخواند یا مثلا بخواهد قضای یك نماز یومیه و چند نماز غیر یومیه را بخواند , لازم نیست آنها را به ترتیب بجا آورد.



1386- اگـر تـرتیب نمازهایی را كه نخوانده فراموش كند بهتر آن است كه طوری آنها را بخواند كه یقین كـنـد به ترتیبی كه قضا شده بجا آورده است , مثلا اگر قضای یك نماز ظهر و یك نماز مغرب بر او واجب اسـت و نمی داند كدام اول قضا شده , اول یك نماز مغرب و بعد از آن یك نماز ظهر و دوباره نماز مغرب را بـخـوانـد , یـا اول یك نماز ظهر و بعد از آن یك نمار مغرب , و دوباره نماز ظهر را بخواند , تا یقین كند هر كدام را كه اول قضا شده اول خوانده است .



1387- اگـر نـمـاز ظـهـر یـك روز و نماز عصر روز دیگر یا دو نماز ظهر یا دو نماز عصر از او قضا شده و نـمـی داند كدام اول قضا شده است چنانچه دو نماز چهار ركعتی بخواند به نیت اینكه اولی قضای نماز روز اول و دومی قضای نماز روز دوم باشد در حاصل شدن ترتیب كافی است .



1388- اگر یك نماز ظهر و یك نماز عشا یا یك نماز عصر و یك نماز عشا از او قضا شود , و نداند كدام اول قـضـا شده است , بهتر آن است كه طوری آنها را بخواند كه یقین كند به ترتیب بجا آورده است , مثلا اگر یـك نـماز ظهر و یك نماز عشا از او قضا شده و اولی آنها را نمی داند , اول یك نماز ظهر بعد از آن یك نماز عشا , دوباره یك نماز ظهر بخواند , یا اول یك نماز عشا بعد یك نماز ظهر , دوباره یك نماز عشا بخواند.



1389- كسی كه می داند یك نماز چهار ركعتی نخوانده ولی نمی داند نماز ظهر است یا نماز عشا , اگر یك نـمـاز چـهار ركعتی به نیت قضای نمازی كه نخوانده بجا آورد كافی است و نسبت به جهر و اخفات مخیر می باشد.



1390- كـسـی كه پنج نماز پشت سر هم از او قضا شده و نمی داند اولی آنها كدام است , چنانچه نه نماز به تـرتیب بخواند مثلا از نماز صبح شروع كند و بعد از آنكه ظهر و عصر و مغرب و عشا را خواند دو مرتبه نماز صبح و ظهر و عصر و مغرب را بخواند یقین به ترتیب حاصل نموده است .



1391- كـسـی كه می داند نمازهای پنجگانه او هر كدام از یك روز قضا شده و ترتیب آنها را نمی داند , بهتر این است كه نماز پنج شبانه روز را بخواند , و اگر شش نماز از شش روز از او قضا شده نماز شش شبانه روز را بـخـوانـد و همچنین برای هر نمازی كه به نمازهای قضای او اضافه شود یك شبانه روز بیشتر بخواند تا یقین كند به ترتیبی كه قضا شده بجا آورده است , مثلا اگر هفت نماز از هفت روز نخوانده باشد نماز هفت شبانه روز را قضا نماید.



1392- كـسـی كه مثلا چند نماز صبح یا چند نماز ظهر از او قضا شده و شماره آنها را نمی داند یا فراموش كرده مثلا نمی داند كه سه یا چهار یا پنج نماز بوده , چنانچه مقدار كمتر را بخواند كافی است .



ولی بهتر این است كه به قدری نماز بخواند كه یقین كند تمام آنها را خوانده است مثلا اگر فراموش كرده كـه چـنـد نـمـاز صبح از او قضا شده است و یقین دارد كه بیشتر از ده نماز نبوده , احتیاطا ده نماز صبح بخواند.



1393- كسی كه فقط یك نماز قضا از روزهای پیش دارد , بهتر این است كه اگر وقت فضیلت نماز آن روز فوت نمی شود اول آن را بخواند بعد مشغول نماز آن روز شود.



و نـیـز اگـر از روزهـای پـیش نماز قضا ندارد ولی یك نماز یا بیشتر از همان روز از او قضا شده است , در صـورتـی كـه وقـت فضیلت آن نماز فوت نمی شود بهتر این است كه نماز قضای آن روز را پیش از نماز ادا بخواند.



1394- اگـر در بین نماز یادش بیاید كه یك نماز یا بیشتر از همان روز از او قضا شده یا فقط یك نماز قضا از روزهای پیش دارد چنانچه وقت وسعت دارد و ممكن است نیت را به نماز قضا برگرداند , بهتر این است كه نیت نماز قضا كند , اگر وقت فضیلت نماز آن روز فوت نمی شود , مثلا اگر در نماز ظهر پیش از ركوع ركعت سوم یادش بیاید كه نماز صبح آن روز مثلا قضا شده در صورتی كه وقت نماز ظهر تنگ نباشد , نیت را بـه نـمـاز صـبح برگرداند و آن را دو ركعتی تمام كند , بعد ظهر را بخواند , ولی اگر وقت تنگ است یا نـمـی تواند نیت را به نماز قضا برگرداند , مثلا در ركوع ركعت سوم نماز ظهر یادش بیاید كه نماز صبح را نخوانده , چون اگر بخواهد نیت نماز صبح كند یك ركوع كه ركن است زیاد می شود نباید نیت را به قضای صبح برگرداند.



1395- اگـر از روزهـای گـذشته نمازهای قضا دارد و یك نماز یا بیشتر هم از همان روز از او قضا شده , چنانچه برای قضای تمام آنها وقت ندارد یا نمی خواهد همه را در آن روز بخواند , مستحب است نماز قضای آن روز را پـیـش از نـمـاز ادا بـخـواند و بهتر این است كه بعد از خواندن قضای نمازهای سابق دوباره نماز قضایی را كه در آن روز پیش از نماز ادا خوانده بجا آورد.



1396- تا انسان زنده است اگر چه از قضای نمازهای خود عاجز باشد , دیگری نمی تواند نمازهای او را قضا نماید.



1397- نماز قضا را با جماعت می شود خواند , چه نماز امام جماعت ادا باشد یا قضا , و لازم نیست هر دو یك نماز را بخوانند , مثلا اگر نماز قضای صبح را با نماز ظهر یا عصر امام بخواند اشكال ندارد.



1398- مستحب است بچه ممیز را یعنی بچه ای كه خوب و بد را می فهمد به نماز خواندن و عبادتهای دیگر عادت دهند.



بلكه مستحب است او را به قضای نمازها هم وادار نمایند.